onsdag den 28. november 2012

Hel kalkun til jul eller thanksgiving


Kalkun

 Vi har i vores familie tager den amerikanske tradition med kalkun til os, her er hvordan jeg tilbereder den.

Ingredienser:

1 hel frilands kalkun
75 g klaret smør
Friske krydderurter efter smag, Jeg anvender timian, rosmarin og salvie.
500 g Hakket svinekød
2 cl cognac
1 æg
1 økologisk klementin
Groft havsalt
3-5 fed hvidløg
3 løg
2 store gulerødder
2 tomater
2 pastinakrødder
½ l fond.
Vand
10 sorte peberkorn
Oliven olie
Honning eller ribsgelé

Hak løg, gulerødder og pastinak meget groft og læg det i bunden af en bræddepande med et skvis olivenolie. Tilsæt peberkorn og hvidløg m. skræl samt tomater. Dette skal fungerer som en bund for fuglen og skal gøre så varmen kan cirkulerer runde om kræet, en form for rist. Endvidere skal det være basen for vores sauce. Kråse lever mm kan med fordel også lægges i bradepanden for smag

Bland smør og finthakkede krydderurter. Jeg benytter en kvist timian, en kvist rosmarin og en 4-5 blade salvie.

Løsn forsigtigt skinnet fra halsen og ind til brystet på kalkunen. Fordel kryddersmørret under huden mellem skinnet og brysterne.

Stuffing:
Rør svinefarsen lind med en tsk. havsalt. Tilsæt hakkede krydderurter, cognac, kværnet peber, æg og ét revet løg.

Rør farsen.

Fyld farsen i kalkunen. Der må ikke fylde kalkunen ud, men kun lægge løst i bunden i ca. 2 cm tykkelse. Halver en klementin og smid det ind i fuglen sammen med 2 kviste rosmarin.

Læg fuglen i bræddepanden ovenpå urtebunden som vi lavede tidligere. Smør kalkunen med olivenolie og krydder med salt og peber.

Tilsæt halvdelen af fonden.

Var ovnen op til fuld skrald. Når ovnen er varm sættes fuglen ind og ovnen skrues ned til 180 grader.Som tommelfingerregel skal den steget 20 min pr kg.

Tilsæt løbende vand eller fond så bradepanden aldrig tørrer ud og brænder på. Dette er vigtigt da vi skal bruge det til sauce.

Sauce:
Når fuglen er done, tages den ud og lægges til side.
Resterne i bradepanden moses med en masher og sies over i en gryde. Man kan her skumme en del fedt fra hvis man ikke er til en fed sauce. Man kan med fordel jævne saucen med lidt mel strøet ud over fedtet og lade det trække, hvis man ikke er bange for lidt mel. Tilsæt fond/bouillon eller vand hvis ikke du har sauce nok fra bradepanden. Saucen smages til med salt/peber og kan sødes med honning eller ribsgele.

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar